Статии и Совети

Интересни факти за килибарот

Додадена на: 05.02.2018

1.    Килибарот не е камен, но не е ни скапоцен камен.

Килибарот претставува органски производ, а не минерал. Тој е фосилизирана смола од древни дрвја кои постоеле пред повеќе од 50 милиони години. Правилна класификација за органските камења како што се коралот, бисерот и килибарот е дека се материјали за скапоцени камења, а не скапоцен камен.

2.    Најстариот килибар е стар 320 милиони години и е ископан во Мексико.

Голем дел од килибарот е помлад од 90 милиони години, но постојат примери кои се многу постари. Во 2009 година, истражувачите откриле 320 милиони години старо парче килибар во рудник за јаглен во Илиноис, кој бил многу сличен со помодерните смоли. Ова откритие целосно ја надминало целата рана еволутивна историја на растенијата и покажала дека смолите биле многу постари отколку што претходно се мислело. Најстарите животни пронајдени заробени во килибар датират од Триас, околу 90 милиони години подоцна. И покрај тоа што се стари 230 милиони години, овие грини кои се чуваат во килибар се неверојатно слични на денешните жолчни паразити.

Слика бр. 1 Грини заробени во килибар од пред 320 милиони години

3.   Најголемите депозити на килибар се наоѓат во балтичкиот регион.

Ботанички весник објавен од Кралското друштво проценува дека повеќе од 105 тони балтички килибар биле произведени од Палеогени шуми во северна Европа, што го прави ова најголемо познато место за фосилизирана растителна смола. Балтичкиот килибар, исто така, се смета дека е со највисок квалитет, со најдобро зачувани фосилни остатоци од инсекти.

4.   Килибарот е временска капсула.

Поради малите инсекти кои се заробени внатре, килибарот им помогна на палеонтолозите да го реконструираат животот на земјата во нејзините првични фази, а на овој начин се идентификувани повеќе од 10.000 истребени и изумрени животнински видови.

Слика бр. 2 Опашка од диносаурус заробена во килибар

5.    Килибарот е дел од медицината уште од антчко време.

Првичните лекови биле направени само од состојки достапни во природната средина: растенија, животни и минерали. Исто така, се верувало дека колку повеќе состојки содржат лек, толку подобри се конечните резултати. Оригиналната формула на Николас Коперник, која се чува во Шведска, содржи 22 состојки, вклучувајќи и килибар.

6.   Килибарот како ефикасен природен лек.

Алберт Велики (1193-1280), доминиканец и филозоф, го идентификувал килибарот како прв меѓу шесте најефикасни лекови, суциниум, остаторем, морс, камфор, тартарус.

Слика бр. 3 Килибарот дел од медицината

7.    Балтичкиот килибар содржи 3-8% сукцинска киселина.

Тоа е научно испитувана медицинска супстанца која се користи во современата медицина. Највисока содржина на оваа киселина се наоѓа во килибарниот кортекс - надворешниот слој на килибарот.

8.   Извлекување на сукцинска киселина од килибар.

Во 1546 г. Агрикола, минералист и доктор, добил сукцинска киселина со сувa дестилација. Сувото дестилирање (постигнато со греење килибар во вакуум) го дели килибарот на киселина, масло и козина, од кои сите се исклучително вредни и многу корисни.

9.    Сукцинската киселина има позитивно влијание врз човечкиот организам.

Го зајакнува телото, го подобрува имунитетот, текот на енергетските процеси и рамнотежата на киселините. Сукцинската киселина била анализирана од пионерот на современата бактериологија, добитник на Нобеловата награда, Роберт Кок (1886), кој го потврдил нејзиното позитивно влијание и открил дека не постои ризик од акумулација на вишок на сукцинска киселина во човечкиот организам, дури и по воведување на значителни количини од истата во телото.

10.   Килибарот бил дел од имуниот систем на дрвјата.

Кога дрвото е напукнато или изгребано, дрвото ослободува леплива супстанца наречена смола за да ја запечати оштетената област. Со текот на времето, смолата се зацврстува и се формира убавата, проѕирна верзија на килибар што ние го знаеме. Затоа килибар е смола од античките дрвја.

Слика бр. 4 Смола

11.   Килибарот како лек во Средниот век

Познатиот Хипократ (460-377 п.н.е.), татко на медицината, во своите дела ги опишал лековитите својства и методите на примена на балтичкиот килибар, кои подоцна биле користени од страна на научниците до Средниот век.

12.   Балтички килибар во Египетски гробници.

На древните Египќани навистина им се допаѓал килибарот, постојат многу извештаи за килибарни и други слични производи од смола кои се наоѓаат во гробовите кои датираат од 3200 п.н.е. Некои научници сметаат дека овие смоли имале намера да ги претставуваат "солзите на богот Ра". Без оглед на значењето, се верувало дека потеклото на дел од овој килибар е од Балтичкото крајбрежје, далеку повеќе од 1500 милји.

Слика бр. 5 Египетска гробница

13.   Килибарот како лек против чумата.

Во Средниот век, кога чумата пустошела низ градовите, земајќи  со себе голем број на жртви, фумигација со чад од горење килибар била препорачана како ефикасна превентивна мерка. Како што било запишано од Матаус Преториус, “за време на чумата не умре ниту еден амберман од Гдањск, Клајпеда, Кенигсберг или Лиепаја од болеста.”. Килибарниот чад сè уште се користи во ароматерапијата.

14.   Накит стар 11 000 години п.н.е.

Килибарот кој бил полиран и гравиран за да се прави накит или декорации датира од 11.000 пр.н.е. е пронајден на археолошки локалитети во Англија. Се користел за да се прави лак  250 п.н.е. , а килибарот во прав се користел во темјан.

Слика бр. 6 Ѓердан од килибар

15.   Килибарот ги збунувал луѓето на почетокот

Според Џудит Фрондел, автор на книгата Килибар факти и Фанции, на почетокот луѓето, не биле сигурни што треба да направат од овие жолти светки кои често ги пронаоѓале покрај брегот, верувале дека килибарот е консолидирана урина од рис, во Класичното Грчко доба тие сметале дека килибарот се солзи на птици Мелеагридс од Индија.

Слика бр. 7 Килибар на брегот покрај Балтичко море

16.   Килибарот може да се најде во повеќе од 300 бои.

Најчести бои на килибарот на кои се восхитуват се од жолто-портокаловата палета, но се категоризирани во околу 300 бои, дури и приближувајќи се кон зелена или сина поради учеството на растителниот материјал.

Слика бр. 8 Килибар во повеќе нијанси

17.   Килибарот е топол кога е во допир со кожата.

За разлика од минералите и стаклото, вистинскиот килибар може да се загре со триење, се додека не почне да мириса како смола од борови дрвја. Прилично е тешко да се загрее килибар (особено кога е полиран) на потребната температура, затоа и е тешко да се направи експеримент со килибарен накит.

18.   Кога ќе се запали килибарот, мириса на бор.

При тестирање на автентичносата на килибарот се применуваат тестови за мирис кои се покажале како најефективни бидејќи природниот килибар има специфичен мирис, што е тешко да се добие при производство на фалсификати. Кога се загрева балтичкиот килибар има специфичен деликатен мирис на борови смоли. Загреаните фалсификати како што е копалот имаат мирис на "слатки" смоли и оние што користат други материјали мирисаат како изгорена пластика.

19.   Од хемиска гледна точка, килибарот се состои од 80% јаглерод, 10% водород и 10% кислород. Формула C10H16O + (H2S)