Статии и Совети

Kако да препознаете вистински килибар од неговите копии

Додадена на: 17.01.2018

Како што се менува светот, луѓето секогаш наоѓаат нови начини да ја копираат природата. Килибарот бил откриен во почетокот на 18 век кога група научници нашле начин да го синтетизираат. Природните материјали биле направени во помалку вредни примероци и полека се пуштале на пазарот. Овие парчиња биле користени како накит па поради тоа и нормално било нивната цена да биде висока.

Денес лажен балтички килибар го преплавува пазарот, а повеќето луѓе дури и не го сфаќаат тоа. Луѓето купуват килибар и мислат дека е вистински, бидејќи не можат да ја препознаат разликата. За жал, многу од овие луѓе се експлоатираат од трговци кои продаваат лажен килибар и обично го прават тоа по висока цена.

Се разбира, секој обичен човек може да биде измамен и можеби нема да може да ја препознае разликата. Сепак, лице со добро познавање на лековитите својства на каменот, како и неговата текстура и квалитет, може да разликува лажен килибар од вистински килибар.

За да си ги олесните работите, Ви препорачуваме да купите вистинско парче балтички килибар од доверлив извор. Ова драстично ќе ја намали веројатноста за купување на лажен килибар.

Имајќи ги нашите клиенти во предвид ние им нудиме уникатен и сертифициран накит за деца и возрасни од балтички килибар кој е рачно изработен накит од производителот Amber Abram. Сите производи кои ги имаме во нашата понуда кореспондираат со најновите стандарди за квалитет и се во согласност со сите релевантни регулативи и кодекси. Производите доаѓаат во оригинални пакувања, со комплетна документација со што го гарантираме нивниот квалитет и ги запазуваме соодветните стандарди (GMP нормативите, ISO стандардите и др.) се со цел крајно задоволство на нашите купувачи.

Материјали кои се користат како имитација на килибар:

Копал

Копалот се продава како Балтички килибар, но всушност тој е многу млада смола (1000-1 милион години стара). Постои можност да содржи природни подмножества, но најчесто тие се лажно поставени во копалот. Инсектите кои се ставени внатре се многу големи и добро наместени. Килибарот станува помек на околу 150 ° C (300 ° F), додека температурата на топење за килибар е околу 300 ° C (570 ° F). Копалот се топи на многу пониска температура за разлика од килибарот (пониска од 150°C). Сепак, килибарот навистина не се топи, туку се разградува над температурата на топење, за разлика од синтетичките смоли. Килибарот испушта многу пријатен мирис кога се загрева, тоа е сладок мирис со арома на бор. 

Слика 1 : Килибар (лево) и Копал (десно)

Стакло

Доста е лесно да се разликува стаклото од килибарот. Стаклото е поцврсто и неможе да се изгребе од метал ладно е и огноотпорно, додека килибарот е топол на допир. 

Слика 2: Килибар (лево) и Стакло (десно)

Фенолна смола

Овој материјал е често користен кај вештачките килибарни монистра. Ваквите монистри имаат исклучително точна форма, а бојата е многу слична на вистинскиот килибар (темно црвена, жолта, лимонова). Се препознава по тоа што при загревање не испушта мирис на смола од борови дрвја, што е карактеристика на Балтичкиот килибар. 

Слика 3: Килибар (лево) и Фенолна смола (десно)

Целулоид

Обично е жолт и воздушест. Со голо око е тешко да се разликува од килибарот. Меѓутоа тој е поцврст и не е толку запалив. При загревање испушта мирис на запалена пластика. 

Слика 4 : Килибар (лево) и Целулоид (десно)

Казеин

Ова е пластика направена од млеко. Монистрата имаат воздушеста, матна жолта боја. Малку е потежок од килибарот, а при загревање исто како и целулоидот, испушта мирис на запалена пластика. 

Слика 5: Килибар (лево) и Казеин (десно)

Модерна пластика (полиестер, полистирен)

Овие материјали се често користени за производство на вештачки килибар како и подмножества во него. Со голо око е многу тешко да се забележи разликата заради автентичната килибарна боја и цврстина која ја имитираат производителите. При загревање исто така испушта мирис на запалена пластика.

Слика 6: Килибар ( лево) и Модерна пластика (десно)