Статии и Совети

Првото бебе змија од времето на диносаурусите е пронајдено во килибар

Додадена на: 31.10.2018

Парче килибар старо околу 99 милиони години, кое во себе има остатоци од изумрен вид змии, е пронајдено во Мјанмар.

Пред околу 150 милиони години (ерата на доцната јура), Мјанмар бил дел од Австралија, Антарктикот, Африка и Јужна Америка, формирајќи суперконтинентот Гондвана. Преку континенталниот нанос, Мјанмар се одвоил од Гондвана и се движел кон север, додека не се споил со Азија.

Змијата од видот Xiaophis myanmarensis била дел од фауната што се наоѓала на ова парче, кое како огромен патнички брод ја транспортирала целокупната флора и фауна од Гондвана во Азија.

Новопронајдениот примерок е добиен од килибарско пронаоѓалиште во областа Ангбамо во провинцијата Качин во Мјанмар. Фосилот е 4,75 см долг посткранијален скелет составен од 97 пршлени,  а недостасува главата на змијата. Овој уникатен и многу мал фосил од змија вклучува заден преломлак, клоакален и каудален пршлен и детали за сквамацијата и обликот на телото. Големите антериормални пршлени се најверојатно средишни елементи на предокот. Првиот пршлен ја нарушува килибарната површина, што укажува на тоа дека многу пршлени се изгубени, па научниците сугерираат дека на примерокот во килибарот му недостасуваат 70 или повеќе предлојални пршлени плус черепот.

Слика 1. 3D реконструкција на скелетот на малата змија заробена во килибар

Овој нов пронајдок на змија има значаен придонес кон веќе разновидната фауна на ретки, мали десничарски фосили од килибарните депозити во североисточен Мјанмар, во која спаѓаат остатоци од гуштери, новородени птици и новородени диносауруси кои немале способности за летање. Овој примерок датира од доцната креда епоха, пред околу 99 милиони години.

Змијата, наречена Xiaophis myanmarensis, е поврзана со античките змии од Аргентина, Африка, Индија и Австралија и датира од ерата на диносаурусите, пред змиите да почнат да се разликуваат во современи групи. Иако се наоѓа во северната хемисфера, таа силно наликува на јужноамериканските змии кои живееле во тоа време. Јасно е дека оваа мала змија живеела во пошумена средина со бројни инсекти и растенија, бидејќи тие се зачувани во килибарот. Овој нов вид е првата мезозојска змија пронајдена во шумска средина, што укажува на поголема еколошка разновидност кај змиите отколку што претходно се мислело.

Во овој примерок се сочувани првите познати фосилизирани остатоци од ембрионална/новородена змија, спојувајќи го и килибарот од Мјанмар од периодот на раниот сеноман период  (пред 98,8 ± 0,6 милиони години). Черепот не е зачуван, но остатокот од скелетот покажува важни сличности со другите змии од периодот креда, на пример, Najash rionegrina и Dinilysia patagonica.